top of page
  • Yazarın fotoğrafıApollon İletişim ve Danışmanlık

Nasıl Kuzey Makedonya Vatandaşı Olunur?


2021 yılında Kuzey Makedonya Meclisi’nden geçen yasayla birlikte ataları oradan göçmüş birçok vatandaşımızın da vatandaşlık hakkı kazanma konusu gündeme geldi. Bu konu özelinde en çok aldığımız soruları bir araya getirdik ve sizler için cevapladık. Vatandaşlık süreçleri ile ilgili en önemli noktalara değindiğimiz bu yazı, sizlerin yol haritası olacak.

  • Kimler Kuzey Makedonya Vatandaşı Olabilir?

2021 yılında onaylanan yasaya göre Kuzey Makedonya’dan buraya göçen kişi ve onun 1. dereceden yakınları (anne, baba ve çocuk) bu haktan faydalanabilir. Kuzey Makedonya'ya çifte vatandaşlık başvurusunu yapmanız için bu şart önem arz etmektedir. Mevcut yasaya göre ne yazık ki torunlar bu haktan şimdilik yararlanamıyor. Fakat önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir. Biz yine de şu an için sizlere torunlar üzerinden vatandaşlık işlemleri yürütebileceğini iddia eden kişi veya kurumlara itibar etmemenizi öneririz.

  • Bunun Farklı Bir Yolu Var Mı?

Elbette var. Kuzey Makedonya’dan vatandaşlık almak istiyorsanız yatırım yoluyla bu fırsatı değerlendirebilirsiniz. Yatırım danışmanlığı hizmetimiz için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşı Olmak İçin Türk Vatandaşlığından Çıkmak Gerekiyor Mu?

Gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti, çifte vatandaşlık kapsamında bir ülkenin daha vatandaşlığını kabul etmektedir.

  • Vatandaşlık İşlemlerindeki İlk Adım Nedir?

Kuzey Makedonya'ya yapılan vatandaşlık başvurusunun ilk adımı isim denklik belgesi almaktır. İkamet ettiğiniz ilçedeki Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak Kuzey Makedonya’dan göçmüş olan yakınınız için isim denklik belgesi çıkartmanız gerekmektedir.

  • İlk Adımda Neden İsim Denklik Belgesi Çıkartılmalı?

Vatandaşlık işlemlerine devam edebilmek adına Kuzey Makedonya’dan çıkarılacak doğum kayıt örneği için isim denklik belgesi gerekmektedir. Bu isim denklik belgesinin bulunması sizlerin daha kolay bir şekilde evrakları temin etmenize imkan sağlayacaktır.

  • Doğum Kayıt Örneğini Nereden Alınır?

Doğum kayıt örneği çıkartmak için kendiniz Kuzey Makedonya’ya gidebilir ya da oradaki bir yakınınıza vekalet vererek sizlere yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Eğer bu iki durumu da uygulayabilecek ne vaktiniz ne de imkanınız varsa Apollon İletişim ve Danışmanlık olarak sizlere bu hizmeti profesyonel ve en hızlı şekilde sağlamaktan mutluluk duyarız. Doğum kayıt örneği çıkarma konusunda daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Doğum Kayıt Örneğindeki Bilgiler Nasıl Değiştilir?

Kuzey Makedonya’dan almış olduğunuz doğum kayıt örneği tercüme edilip noterde onaylandıktan sonra ilgili Asliye Mahkemesi’ne, doğum tarihi ve doğum yeri değişikliği için dilekçe yazılır. Sonrasında çıkan mahkeme kararını takiben ilgili makama başvurulur ve doğum yeri ile doğum tarihi değişikliği işlemleri tamamlanır.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

1. Hakkında Türkiye Cumhuriyeti’nde Bir Suç Soruşturması/Kovuşturması Olmadığına Dair Belge (Adliye Ön Bürosundan Alınabilir)

2. Adli Sicil Kaydı

3. T.C. Kimlik Kartı veya Pasaport Fotokopisi

4. Makedonya Doğum Kaydı (İzvod Na Rodeni)

5. İkametgah Belgesi

6. Gayrimenkule Sahip Olduğuna Dair Tapu veya Yaşadığı Evin Kontratı

7. SGK Döküm Belgeleri veya Ailenin Ne Kadar Gelire Sahip Olduğunu Gösteren Belge (Örneğin; Kira Gelirleri, Maaş Bordrosu, Emekli Maaş Bilgileri vs.)

8. Makedonya Büyükelçiliği’ne Hitaben Yazılmış Kişinin Makedonca Biyografisi

9. Nikah Kayıt Örneği, Formül B

10. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

11. İsim Denklik Belgesi

  • Makedonca Bilen Biri Kendi Evraklarını Tercüme Edebilir Mi?

Maalesef böyle bir şey mümkün değil. Başvuru yapacağınız evrakların Türkçe’den Makedonca’ya, Yeminli Tercüman tarafından çevrilmiş olması ve hepsinin noter tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Yeminli Tercüman hizmetimiz için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Ücreti Nedir?

Kuzey Makedonya vatandaşlık başvurusu esnasında €34 ödenmektedir. Bu noktaya gelene kadar ise Yeminli Tercüman ve noter masrafları, evrakların adedine göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşlığı Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvuru sayısına bağlı olarak bekleme süresi de şu an için belirsizdir. Bu noktada size kesin tarih veren kişi veya kurumlara itibar etmemenizi öneririz.

  • Kuzey Makedonya’ya Nasıl Gidilir?

Kuzey Makedonya’ya hava ya da kara yoluyla gidebilirsiniz. Kara yolunu tercih ettiğiniz takdirde Türkiye’den çıkarken transit olarak kullanacağınız hem Yunanistan hem de Bulgaristan vize istemektedir. Buna bağlı olarak günümüzde birçok kişi hava yolunu tercih etmektedir. Özellikle Kuzey Makedonya’ya başlayan direkt uçuşlar sayesinde bu seçenek oldukça ekonomik hale gelmiştir.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Sürecinde Avukat Gerekiyor Mu?

Gerekmiyor. İşlemlerinizi gerçekleştirirken irtibat numarası olarak bırakacağınız kişinin sizin hakkınızda belirli bir seviyede bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. İçişleri Bakanlığı’ndan memurların hakkınızda yapacağı kısa bir ön araştırma için o kişiye başvurulabilir. Bundan dolayı tanımadığınız kişileri irtibat numarası olarak göstermemeniz oldukça önemlidir.


Kuzey Makedonya hakkında merak ettiğiniz herşey için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

11.785 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page