top of page
  • Yazarın fotoğrafıApollon İletişim ve Danışmanlık

Kuzey Makedonya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2023



Kuzey Makedonya resmi adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, 1991 yılında Yugoslavya’nın parçalanmasını takiben bağımsızlığını ilan etmiştir. Büyük İskender’in izlerini taşıyan bu küçük Doğu Avrupa ülkesi, bugüne dek titizlikle korunmuş Osmanlı'dan yadigar miraslara ve Avrupa'nın önemli doğal güzelliklerine ev sahipliği yapmaktadır.


Bu yazımızda Kuzey Makedonya hakkında en çok sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız.

  • Kuzey Makedonya ile Makedonya Aynı Ülke Mi?

2018 yılında Makedon ve Yunan hükümetlerinin ortak kararı sonucu Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti (FYROM) olan ülkenin ismi ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirildi. Bu kararla birlikte Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne katılma süreci hızlandırılmış oldu.

  • Kuzey Makedonya'nın Başkenti Neresidir?

Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en kalabalık şehri Üsküp'tür. Sırayla ülkenin en kalabalık diğer şehirleri Manastır (Bitola), Kumanovo, Pirlepe, Kalkandelen (Tetovo), Köprülü (Veles), İştip, Ohri, Gostivar ve Usturumca'dır.

  • Kuzey Makedonya’da Ne Kadar Türk Yaşıyor?

20. yüzyılın ortalarına doğru yapılan nüfus sayımında bu sayı 150 binleri buldu. Daha sonrasında bölgede çıkan savaşlar ve özellikle Batı Avrupa'ya yaşanan yoğun göçler sonucu Türk sayısında büyük bir düşüş yaşandı. 2023 itibariyle Kuzey Makedonya'da yaklaşık 100 bin Türk’ün yaşadığı tahmin edilmektedir.

  • Kuzey Makedonya, Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor Mu?

Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın diplomatik ilişkileri oldukça iyi bir seviyede. 90 günü geçmeyen seyahatlerinizde sadece pasaport ile Kuzey Makedonya’ya giriş ve çıkış yapabilirsiniz.

  • Kuzey Makedonya’ya Kimlik ile Girilebilir Mi?

Kuzey Makedonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkileri oldukça iyi bir seviyede olsa da sadece kimlik ile seyahat etme seçeneği bulunmamaktadır. Bunun için bir pasaport çıkartmanız zorunludur.

  • Kuzey Makedonya’nın Para Birimi Nedir?

Kuzey Makedonya, Makedon Denarı adı verilen para birimini kullanmaktadır. Seyahatlerinizde bu para birimini kullanabilmek için yanınızda Euro veya Dolar bulundurmanız gerekmektedir.

  • Kuzey Makedonya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Kuzey Makedonya’da asgari ücret 18.000 Makedon Denarı. Euro bazında baktığımızda bu ücret yaklaşık 300 Euro’ya tekabül etmektedir.

  • 1 Türk Lirası Kaç Makedon Dinarı Ediyor?

Güncel kurlarda 1 Euro’yu neredeyse 20 Türk Lirası'na sabitleyecek olursak 1 Türk Lirası da yaklaşık 3 Makedon Denarı'na tekabül etmektedir.

  • 1 Euro Kaç Makedon Dinarı Ediyor?

1 Euro tam olarak 61.7 Makedon Dinarı'na tekabül etmektedir.

  • Kuzey Makedonya, Avrupa Birliği Üyesi Mi?

Kuzey Makedonya, 2004 yılında Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusu yaptı. AB Uyum Yasaları sürecinde büyük bir yol kat eden Kuzey Makedonya’nın yakın bir gelecekte Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin gerçekleşmesi beklenmektedir.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

2021 yılının Temmuz ayında Kuzey Makedonya Parlamentosu'nda geçen "Vatandaşlık Yasası" ile birlikte 1940 sonrası vatandaşlıktan çıkmak zorunda kalan, buna bağlı olarak da başka bir ülke vatandaşlığı alan kişilerin ve onların birinci dereceden yakınlarının vatandaş olma hakkı oluşmaktadır.

  • Kuzey Makedonya Vatandaşı Olmanın Ücreti Nedir?

Eğer soyunuz Kuzey Makedonya’ya dayanıyorsa vatandaşlık için başvuru yapmanız hiç de pahalı olmamakla beraber gayet makul ücretlere sahiptir. Apollon İletişim ve Danışmanlık olarak bu süreçte danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya'dan Yatırım ile Vatandaşlık Alabilir Miyim?

Kuzey Makedonya'dan yatırım ile vatandaşlık alabilirsiniz. Yasaların belirlediği çerçevelerde ve ücretlerde yatırım ile Kuzey Makedonya Vatandaşlığı hakkı verilmektedir. Apollon İletişim ve Danışmanlık olarak bu süreçte danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya'da Sınava Girmeden Üniversite Okuyabilir Miyim?

Kuzey Makedonya'da yer alan birçok üniversitede Türkiye'den aldığınız lise diplomanızla birlikte Tıp, Hukuk, Diş Hekimliği, Mühendislik gibi bölümleri okuyabilir, karşılığında ise Türkiye'deki üniversitelerden denklik alabilirsiniz. Apollon İletişim ve Danışmanlık olarak bu süreçte danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya'da Erasmus Yapabilir Miyim?

Kuzey Makedonya'da yer alan birçok üniversite, Türkiye'deki üniversitelerle Erasmus anlaşmasına sahiptir. Apollon İletişim ve Danışmanlık olarak bu süreçte danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya'dan Gayrimenkul Satın Alabilir Miyim?

Kuzey Makedonya'da yer alan birçok farklı şehirden uygun fiyatlara değerli gayrimenkuller satın alabilirsiniz. Apollon İletişim ve Danışmanlık olarak bu süreçte danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

  • Kuzey Makedonya’ya Araba veya Otobüsle Gidilir Mi?

Kuzey Makedonya, Türk Vatandaşları'ndan vize talep etmemektedir. Fakat karayolu ile Türkiye'den Kuzey Makedonya'ya giderken ya Yunanistan ya da Bulgaristan üzerinden geçiş yapmalısınız. Bu nedenle bu ülkelerden vize almanız gerekmektedir.

  • Türk Ehliyeti Makedonya’da Geçerli Mi?

Yeni ehliyetlerin uluslararası geçerliliği bulunmaktadır. Buradan şahsi arabanızla gittiğinizde veya oradan araç kiraladığınızda ehliyetinizle birlikte gönül rahatlığıyla araç kullanabilirsiniz.

  • Kuzey Makedonya'ya Uçakla Kaç Saatte Gidilir?

2022 yılına kadar Kuzey Makedonya’ya direkt uçuşlar neredeyse yok denecek kadar azdı. Fakat ilerleyen diplomatik ilişkiler sayesinde direkt uçuşlar her hafta sonu kolayca bulunabilmektedir. Türkiye’den Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp'e direkt uçuşlar yaklaşık 1 saat 15 dakika sürmektedir.

  • Kuzey Makedonya’ya Otobüsle Kaç Saatte Gidilir?

Daha ekonomik olması nedeniyle sıkça tercih edilen otobüs yolculuğuyla birlikte İstanbul kalkışlı bir otobüsün Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'e varış süresi verilen molalar ve sınır kapılarında bekleme sürelerine bağlı olarak 8 ila 10 saat arasında değişmektedir.

  • Kuzey Makedonya'nın Dili Nedir?

Kuzey Makedonya'nın resmi dilleri Makedonca ve Arnavutça'dır. Türkçe de bölgesel olarak tanınan diller arasındadır. Fakat 500 yıl Osmanlı hakimiyetinde yaşamış ülkede Türkçe neredeyse herkes tarafından anlaşılmaktadır. Aynı zamanda halk rahat bir şekilde İngilizce de konuşabilmektedir.

  • Kuzey Makedonya’nın Dini Nedir?

Kuzey Makedonya’da en yaygın olan inanç Ortodoks Hristiyanlık'tır. Bunun yanında İslam, Katolik Hristiyanlık ve Musevilik de ülkede yaygın inançlar arasındadır. Birçok farklı inanca ev sahipliği yapan Kuzey Makedonya’da halk, uzun süredir aynı ülkede barış içerisinde yaşamaktadır.

  • Kuzey Makedonya’da İslam Yaygın Mıdır?

500 yıla yakın bir süre İslam kültürüyle birarada yaşayan Makedonlar, birçok cami ve ibadethaneyi de bugüne dek titizlikle korumuştur. Büyük bir Müslüman nüfusa da sahip olan ülkede Türk-İslam eserlerini ziyaret edebilir, ibadetlerinizi rahatça gerçekleştirebilirsiniz.


Kuzey Makedonya hakkında merak ettiğiniz her şey için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim için lütfen buraya tıklayın.

1.978 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page